Glass Tower

courtyard

One design concept from the beginning of the renovation project was to poetically merge the traditional look of Yadkinville’s past with a modern vision of innovation, showing Yadkinville’s desire to maintain its identity while embracing future development and innovative change. The use of modern materials such as glass and a steel curtain wall mixed with the more traditional and industrial raw steel structure and reclaimed barn wood fit this concept perfectly.

The new design for the art center would, of course present a refreshed facade to Main Street with an entrance to the cafe where the existing door was and a canopy with lettering calling out the name of the new facility, but for function and form, the theatre portion demanded its own entrance. The theatre entrance needed to address two basic needs. First, it was crying out to be a beacon to the community, visible from a distance and something that would stand out amongst the existing fabric of Yadkinville.

Second, it would need to accommodate pedestrian traffic from both the north and the south. It was decided then to place the new theatre entrance midway down the plaza side of the building to give equal convenience to both approaching groups of patrons. Being positioned away from the front and back facades, it would then need to be tall, hence the idea of a tower was born. Shimmering glass will alway stands out in a small “main street USA” setting, but it might also present an aesthetic conflict and should be justified and executed carefully.

The majority of visitors would be approaching from the south public parking so a slight angle toward the south was introduced into the plan at the entrance. The skewed and angular roof line of the tower provided contrast to the curved barrel roof of the existing building and the grid of the curtain wall was kept simple to keep the element from being too far over the top.